W naszej ofercie
Garnek rzymski to gliniane naczynia, w których przygotowywali jedzenie starożytni Rzymianie, a który obecne wróciły do łask wraz z modą na rozsądne żywienie.
Garnek rzymski to sprzęt dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Pozwala na upieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie.
Mięsa upieczone w tym garnku będą soczyste i kruche, drób - delikatny i miękki, a warzywa
- aromatyczne.
Garnek rzymski jest to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie
pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.
Szkliwo ceramiczne wymyślone zostało dawno temu, jako sposób na uszczelnienie ceramicznych powierzchni użytkowych, jako ochrona przed nasiąkaniem, więc ma ono za zadanie zatkanie porów.
Tak więc, nasycenie porów garnka wodą nie jest możliwe, wpływa to niekorzystnie na główną funkcję Garnka Rzymskiego. Jeśli nie można nasycić porów garnka wodą, to jednocześnie pieczenie w atmosferze pary uwalnianej z porów też nie jest możliwe. Rozwiązania typu, naczynie częściowo
szkliwione, to półśrodki.
PRAWDZIWY GARNEK RZYMSKI NIE JEST SZKLIWIONY !!!
Garnek Rzymski naczynie do pieczenie bez tłuszczu to nie tylko dobry wybór, to także sposób na przyjemność, zdrowe odżywianie i komfort w gotowaniu. Od teraz możesz
spokojnie i bez ryzyka piec dowolne, nawet najdelikatniejsze potrawy.